Provincie koopt Dongecentrale in Geertruidenberg

De provincie Noord-Brabant gaat investeren in de herbestemming van Brabantse cultuurhistorische complexen. Industrieel erfgoed is één van de categorieen waar de provincie op focust. De Dongecentrale in Geertruidenberg is een van de lokaties die de provincie wil kopen en ontwikkelen. De provincie wil de Dongecentrale samen aankopen met de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi). De Dongecentrale is een rijksmonument en was de eerste provinciale elektriciteitscentrale in Brabant. De centrale staat nu leeg. Na aankoop zoeken de provincie en BOEi naar tijdelijke functies om een geldstroom op gang te brengen waarmee ze het onderhoud van de centrale willen bekostigen. Daarna gaan beiden op zoek naar nieuwe functies.

De provincie zet zich de komende jaren in om leegstaande kloosters, kastelen, kazernes, forten en fabrieken in Brabant te herbestemmen. Samen met ondernemende partners doet de provincie actief mee én levert een bijdarage aan het anders omgaan met Brabants erfgoed en herontwikkeling. Daarom wordt de komende jaren actief gezocht naar complexen die iconen van Brabant zijn. Door herbestemming van deze erfgoedcomplexen worden traditie en vernieuwing aan elkaar verbonden. De middelen voor deze aanpak zijn door Provinciale Staten beschikbaar gesteld uit de verkoop van de aandelen Essent.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.