top of page
010.JPG

Waardestellend onderzoek

Het Monumentenhuis Brabant biedt diverse diensten aan op het gebied van waardestellend onderzoek. Hier vindt u een overzicht van onze mogelijkheden. Wij hebben al veel onderzoeken in heel Brabant uitgevoerd. Onze ervaren medewerkers, gespecialiseerd in architectuurhistorie, bouwhistorie en culturele planologie, stellen deze onderzoeken met zorg op. De monumentbeschrijvingen worden gemaakt volgens de opzet en de richtlijnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Quickscan Monumentwaarden

DSC_4438.JPG

Om een goed beeld te krijgen van de aanwezige cultuurhistorisch waardevolle objecten binnen een gemeente adviseren wij om een quickscan uit te voeren. Een quickscan omvat een globale beoordeling van objecten aan de hand van plussen en minnen. Bij de beoordeling worden de architectuurhistorische waarde, de ruimtelijke en landschappelijke waarde, de algemene cultuurhistorische waarde en de gaafheid van het object in ogenschouw genomen.

 

Een quickscan heeft alleen betrekking op zaken die vanaf de openbare weg waarneembaar zijn. De bevindingen worden door het Monumentenhuis in rapportvorm aangeleverd, waarin van elk object een korte beschrijving en twee foto’s worden opgenomen. De waardering in plussen en minnen wordt in een totaaloverzicht opgenomen en bij het rapport gevoegd.

Een zogenaamde redengevende omschrijving van een gebouw of object wordt gebruikt om de cultuurhistorische waarde van een gebouw of object te beschrijven. Meestal gaat het om gebouwen, maar ook andere objecten, zoals bruggen, grafmonumenten of wegkruizen, te beschrijven.

​

De redengevende omschrijving is een letterlijke beschrijving van de uiterlijke kenmerken van een object op het moment van de opname. Het Monumentenhuis Brabant adviseert om zowel het interieur als het exterieur op te nemen in de beschrijving, evenals bijgebouwen en erf- en tuinaanleg. De beschrijvingen van het Monumentenhuis worden opgesteld volgens de richtlijnen van de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed (RCE).

​

De beschrijving omvat gegevens over de bouwstijl, ligging en geschiedenis van het object. Aansluitend volgt de waardering, waarin wordt aangegeven welke kenmerken het object waardevol maken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde.

​

Een redengevende omschrijving dient daarnaast als basis voor de bescherming van een gebouw of object als monument. Bij officiële aanwijzing krijgt de opgestelde omschrijving de status van een juridisch document.

Redengevende omschrijving/ 

P6090487.JPG

Bouwhistorisch onderzoek

Een bouwhistorisch onderzoek brengt de bouw- en verbouwingsgeschiedenis van een object in kaart. Dit is vooral relevant bij ingrijpende verbouwingen of de (gedeeltelijke) sloop van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of andere cultuurhistorisch waardevolle panden. Het onderzoek richt zich op de constructie, de gebruikte materialen en interieurelementen. Ook eerdere verbouwingen en aanpassingen worden meegenomen in de analyse.

​

De resultaten worden vastgelegd in een rapport, waarin naast de bevindingen ook een waardestelling is opgenomen. Met kleurcodes op bouwtekeningen wordt inzichtelijk gemaakt welke onderdelen het meest waardevol zijn. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende vormen van bouwhistorisch onderzoek mogelijk, van een verkennende studie tot een diepgaande analyse. In veel gevallen volstaat een bouwhistorische verkenning met waardestelling. Het Monumentenhuis denkt graag met u mee over de meest geschikte aanpak.

​

Het Monumentenhuis Brabant voert bouwhistorische onderzoeken uit volgens de Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek, die sinds 2024 zijn opgenomen als Uitvoeringsrichtlijn (URL) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Erkende bouwhistorici werken conform deze richtlijnen, waarin de standaardeisen voor onderzoek en diepgang zijn vastgelegd. Onze onderzoeken worden altijd uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten.

IMG_6217 (Medium) (2).JPG

Waardestellend onderzoek

​

 

A. Waardestellend onderzoek

  • quick-scan monumentwaarden: Een quickscan dient ertoe om op hoofdlijnen de cultuurhistorische waarden van een object in beeld te brengen. Uitgangspunt is een korte visuele beoordeling vanaf de openbare weg, uitwerking in een rapport en waardering aan de hand van plussen en minnen een waardering wordt gemaakt.

  • ​

  • redengevende omschrijvingen;

  • inventarisatie Wederopbouwperiode;

  • bouwhistorisch onderzoek.

 

Het Monumentenhuis Brabant heeft een zeer ruime ervaring op dit gebied. Voor meer dan 40 Brabantse gemeenten zijn redengevende omschrijvingen gemaakt ten behoeve van de gemeentelijke monumentenlijst. Het Monumentenhuis Brabant heeft meerdere eigen waardenstellers monumentenzorg in dienst. De monumentbeschrijvingen worden gemaakt volgens de opzet en de richtlijnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

​

Contact

I'm always looking for new and exciting opportunities. Let's connect.

123-456-7890 

Monumentenhuis Brabant 

Almystraat 14, 5061 PA, Oisterwijk
Tel.: 085-0410140

E-mail: info@monumentenhuisbrabant.nl

Stichting Monumentenhuis Brabant © 2024

  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page